zaterdag 7 juni 2014

Viltworkshops aan de Vecht

Nieuwe werklocatie 

ZachtAardig heeft de smaak van het verhuizen te pakken en trekt deze zomer met haar kamelen karavaan ;-) naar landgoed Vijverhof, gelegen midden in het groene gebied van eeuwenoude buitenplaatsen, rivieren, en de Loosdrechtse plassen.
Deze zomer kunnen gasten kamperen op het nabij gelegen veldje op het grasveld. En...een verfrissende duik in de Vecht is ook niet de versmaden na een workshop vachtvilten !
De plek is vol geschiedenis en verhalen. De eerste bewoonster van het (voormalig) landhuis op dezelfde plek van de witte villa (zie foto) was botanicus Agnes Block, die bekend werd door het opkweken van de eerste ananas (uit Suriname).
Deze stilte, de sfeer en de omgeving maken dit tot een ideale inspirerende werkomgeving waar ik veel klanten en gasten uit binnen-en buitenland zal gaan ontvangen !

Een stukje geschiedenis:
Het deel van de Vecht tussen Loenen en Breukelen, werd ‘de Mennistenhemel’ genoemd. Mennisten (ook wel Mennonieten) waren volgelingen van dominee Menno Simonsz, een 16de eeuwse kerkhervormer en initiator van de Doopsgezinden. De Doopsgezinden waren begin 17de eeuw om geloofsredenen gevlucht uit het katholieke Vlaanderen en hadden zich in het liberale Amsterdam gevestigd. Net als de Joden werden de vreedzame ‘Dopers’ hier gedoogd, maar mochten zij geen overheidsfuncties vervullen of lid worden van een gilde. Daarom hadden veel Mennonieten (en Joden) een vrij beroep in de geld-, graan- of stoffenhandel, waarmee zij hun fortuin verdienden. Hiermee bouwden of huurden velen een buitenplaats aan de Vecht, waar zij elkaars gezelschap opzochten. Met name in Maarssen, dicht bij Utrecht, woonden veel Joden. Zij mochten tot eind 18de eeuw in Utrecht wel studeren of werken, maar niet wonen. Tussen Breukelen en Loenen clusterden Doopsgezinde zijde-handelaren, die onder meer de hier gelegen buitens Rupelmonde, Sterreschans en Overholland bouwden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.