dinsdag 25 februari 2014

Ruwe wol - back to basics

Voelen, zien en ruiken


In mijn lessen vallen de mensen soms van de ene in de andere verbazing.  Ruwe wol-bewerking is voor velen iets nieuws; de geur en het gevoel (vettig) van de verse wol, compleet met een deel van de achtergebleven vegetatie afkomstig uit de natuurgebieden dat zich opeens openbaart en dat de nodige concentratie, zorgvuldige vingers en observatie van de deelnemer vraagt. Er zit wel eens een duindoorn in. Het modelleren en onderzoeken van de ruwe wol is een rustgevende bezigheid en men maakt kennis met het schaap en haar habitat. Voelen, ruiken, en kijken (zien), de zintuigen staan op scherp. In stilte gaat men te werk, de stad raast voorbij,  haast is ver weg.
Elk schaap ruikt anders. Een vacht hoort absoluut niet sterk te ruiken (stinken), tenzij je met een ram van doen hebt. Een ram vind dat natuurlijk heel erg aantrekkelijk dat het zo'n welriekend urinelucht verspreid. Het is een goed werkend middel om zijn territorium te bewaken, en tevens in de gunst te komen bij een ooi.
Een lam raakt na het scheren van zijn moeder in paniek omdat het de geur niet goed kan terugvinden. Het is even in verwarring, maar binnen enkele ogenblikken zijn ze alweer herenigd.  Een  kudde uit het duingebied van een bevriend schaapsherder heeft een aroma van duinen, en zilte zeelucht. Heel anders dan die van een op de groene grasweiden grazende Zwartbles of Texelaar.
Voedsel, de natuurlijke habitat, weersomstandigheden, ziektes en zwangerschappen etc. dragen bij aan de wolkwaliteit. Ik denk zelfs dat ecologische voeding het beste resultaat heeft op de wol.

Overgave 


Regelmatig  krijg ik vele vragen van de deelnemers op me afgevuurd  die ik zo goed als kan wil beantwoorden.  Tegelijkertijd is het een viltworkshop waaraan je je dient over te geven, en angst, wensen, en onzekerheid over het eindproduct moet laten varen. De bewering die ik uit jarenlange ervaring haal  dat  iets simpelweg niet kan '' mislukken'' kan  ik elke keer weer als geruststelling meegeven.  Vilten is een bepaalde manier van overgave. Niet alles heb je zelf in de hand, en dat maakt het nu juist elke keer weer spannend.Het eindproduct waar men naar toewerkt openbaart zich pas in vol ornaat aan het eind van de dag. Een verrassing.

- ruiken -

- voelen -

- zien -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.